Tesla

Sähköauto tarjoaa uudenlaisen ajokokemuksen autoilijalleYksi lataus riittää satojen kilometrien matkalle. Tutustu sähköautoiluun tarkemmin täällä.

Sähköautolla ajamisen hyödyt ovat moninaiset

Sähköautoilua pidetään tulevaisuuden ympäristöystävällisenä liikkumatapana. Auton toiminta perustuu kokonaan sähkön tuottamaan liike-energiaan, toisin kuin perinteiset polttoaineilla kulkevat ajoneuvot. Tässä piilee sähköautoilun hyödyt – se ei aiheuta lainkaan paikallisia päästöjä ja se voi toimia täysin uusiutuvalla energialla, kuten tuuli-, aurinko- tai vesivoimalla. Ne ovat myös uskomattoman hiljaisia, tehden autoilusta mukavaa niin kuskille, kyydissä oleville kuin liikenneväylien läheisyydessä asuville. Sähköisten ajoneuvojen lisääntyminen helpottaa melun vähentymisen lisäksi erityisesti suurkaupunkien ilmansaasteongelmia. Pakokaasujen määrä piinaa useita metropoleja, mikä kannustaa sähköistämään sekä yksityisautokantaa että julkisia kulkuneuvoja, kuten busseja. Sähköbussit ovat yhtä hiljaisia kuin sähköauto, eivätkä aiheuta paikallisia päästöjä. Kun sähköautoilu yleistyy, se myös helpottuu ajoneuvojen hintojen laskiessa sekä latauspisteiden määrän lisääntyessä. Sähköautoiluun siirtymisen jälkeen tankkaus jää historiaan, mikä on lompakolle hyväksi polttoaineiden hintojen jatkuvasti noustessa.

tesla

Uusiutuvan energian tuottaminen ja ekoajaminen

Sähköautoilu on ekoajamista. Auto ei käytä polttoainetta, minkä seurauksena se on itseasiassa pakoputketon. Kulkuneuvon lataus tapahtuu latauspisteiden kautta ja niiden määrä kasvaa kovaa vauhtia. Tämä on hyvä asia, sillä menopeliä pitää ladata tasaisin väliajoin. Sen täyteen lataaminen vie noin 4-6 tuntia, joten lataaminen on kätevintä suorittaa esimerkiksi yön yli. Nopeat huoltoasemapysähdykset ja tankkaukset eivät siis ole mahdollisia sähköautolla liikuttaessa. Auton lataaminen saattaa viedä aikaa, mutta sen hyödyt, kuten rahansäästö ja ympäristöystävällisyys, painavat toisessa vaakakupissa. Sähköautot toimivat akkujen avulla, jotka on vaihdettava aina 3-10 vuoden välein. Toisaalta auton huoltaminen helpottuu suuresti – siinä ei ole tyypillistä polttoainemoottoria, johon tarvitsisi vaihtaa jäähdytysnesteitä tai öljyjä tasaisin väliajoin. Sähkömoottori on perinteiseen moottoriin verrattuna hyvin siisti ja hiljainen huollettava.

Hybridiautoista kokonaan sähköisiin autoihin

Hybridiautoja on ollut liikenteessä jo kauan, mutta kokonaan sähköisten autojen yleistyminen on vielä vaiheessa. Hybridissä on kaksi voimanlähdettä – yleensä polttomoottori ja sähkömoottori. Ne kuluttavat polttoainetta tavallista autoa vähemmän – kokonaan sähköllä toimivat autot eivät kuluta polttoainetta lainkaan. Sähköauto saattaa olla hintava ostettaessa, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin latauskulujen ollessa reilusti pienemmät kuin polttoainekulut. Kuten aiemmin mainittu, myös huoltokulut ovat pienemmät, sillä polttomoottoriin verrattuna sähkömoottori on rakenteellisesti yksinkertaisempi ja vähemmän huoltoa vaativa. Ympäristöystävällistä vaihtoehtoa hakevalle sähköauton hyödyt ovat selkeät; se voi liikkua täysin uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotetulla sähköllä, kuten tuuli- tai vesivoimalla. Vaikka auton sähkö ei olisi uusiutuvasti tuotettua, vaan esimerkiksi hiilisähköä, ei sähköauto silti tuota paikallisia päästöjä – mikä pitää kaupunki-ilman puhtaampana ja raikkaampana.

Tulevaisuuden liikkumisen muodot

Jatkuva väestönkasvu, kasvavat saastemäärät, ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat pakottavat miettimään uudenlaisia ratkaisuja paikasta toiseen liikkumiseen. Ekologinen kuluttaja liikkuu lyhyet matkat kävellen tai pyörällä, ajaa pidemmät matkat sähköautolla, suosii julkisia kulkuvälineitä sekä tietenkin välttää lentämistä. Tai välttää ainakin siihen asti, kunnes lentokoneetkin kulkevat sähköllä – nyt puheenaiheena on ekoajaminen, ehkäpä seuraavaksi ekolentäminen? Ekoautoilu on tulevaisuuden suunta ja entistä ympäristöystävällisempää sekä resurssitehokkaampaa siitä tekee jakamistalouden yhdistäminen kuvioon. Käytännössä esimerkiksi kimppakyydit ja kuljetuspalvelut mahdollistavat sen, etteivät autot aja puoliksi tyhjillään. Samaan suuntaan kulkevat ihmiset voivat hypätä yhteen autoon eli sähköautoon ja säästää näin sekä rahaa että ympäristöä. Samalla vähenevät myös ruuhkat sekä matka-ajat, kun liikenteessä on vähemmän autoja. Autoilun tulevaisuus voi hyvinkin olla vihreä ja tarjota uusia mahdollisuuksia.