Ympäristöystävällisyys on tärkeää

Maapallon ja ilmaston tila heikkenevät koko ajan

Jokaisen yksilön on opittava valinnoissaan ottamaan ympäristö huomioon, sillä maapallon ja ilmaston tila heikkenevät jatkuvasti kiihtyvällä nopeudella. Ilman radikaaleja muutoksia kulutustottumuksissa ja muissa ympäristön tilaan vaikuttavissa toimissa, kuten energian tuottamistavoissa ja teollisuuden päästöjen hallinnassa, odotettavissa on muun muassa suuri sukupuuttoaalto ja yhä vaikeampia sään ääri-ilmiöitä, kuten vakavaa, pitkittynyttä kuivuutta ja sitä seuraavaa nälänhätää.

Ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa, jotta maapallo kestäisi nykyisen kaltaiset ihmisen toiminnan vaikutukset tulevina vuosikymmeninä ja -satoine. Jotta maapallolla olisi edes jonkinlainen tulevaisuus, ympäristöystävällisyys on elintärkeää ja ihmisen on opittava toisaalta tinkimään jostakin ja toisaalta tuottamaan esineitä ja energiaa tavoilla, jotka kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän. Myös jätteen määrä on saatava huomattavasti vähenemään.

Yksilön valinnoilla on väliä

Ajattelemme helposti, että yhden ihmisen toimilla ei juuri ole vaikutusta. Mutta kun oivallamme, että esimerkiksi jo yksin suomalaisia on 5,5 miljoonaa, tajuamme että, yksilön valinnoilla on suuri ekologinen merkitys ja juuri sinä voit olla osallisena suureen muutokseen. Jos pääsisimme siihen, että jokainen suomalainen tekisi ostopäätöksensä vastuullisesti, maapallon ja maailman tila paranisi huomattavasti, puhumattakaan siitä, millainen vaikutus olisi esimerkiksi pohjoisamerikkalaisten kulutustottumusten muuttumisella ympäristöystävällisempään suuntaan.

Ostopäätöksillään jokainen kuluttaja voi vaikuttaa siihen, miten, kulutustavarat ja energia tuotetaan. Jos suostumme ostamaan epäekologisia tai epäeettisesti tuotettuja tuotteita, niiden tuotanto jatkuu. Jos taas valitsemme ekologiset ja reilut tuotteet, niiden tuotanto lisääntyy ja korvaa vähitellen ekologisesti heikompien vaihtoehtojen tuotannon. Ei kannata tuottaa tavaraa, joka jää hyllyyn seisomaan! Ota siis vastuusi kuluttajana vakavasti ja äänestä kukkarollasi: valitsemalla esimerkiksi joutsenmerkityn tai kierrätysmateriaalista valmistetun tuotteen, olet jo tehnyt merkittävän ekoteon.

Yksilö vaikuttaa valinnoillaan myös suoraan maapallon tilaan, vaikka yksittäinen ekoteko saattaa vaikuttaa vaatimattomalta. Vaikka näyttäisi siltä, että olet omassa lähipiirissäsi ainoa, joka ottaa ympäristön huomioon, voit olla varma, että et ole yksin. Valitsemalla luontoa vähemmän kuormittavia tuotteita todellakin kuormitat vähemmän luontoa. Jokainen yksittäinen valinta on merkityksellinen.

Toimimalla ekologisesti lisäät myös tietoisuutta ympäristössäsi. Kun lähipiirisi näkee sinun kierrättävän, ostavan vastuullisesti ja käyttävän vastuullisesti tuotettuja palveluja, annat ihmisille ympärilläsi kimmokkeen toimia samoin. Vaatii melkoista pokkaa heittää metallia sekajätteisiin, jos kaikki toiset lajittelevat niin kuin asiaan kuuluu.

Arkiset valinnat ratkaisevat

Ei niinkään ole väliä sillä, millaisia päätöksiä teemme lomalla tai juhlapäivinä. Tärkeintä on tehdä arjessa ekologisesti kestäviä valintoja. Ympäristö tulee ottaa huomioon kaikilla elämänalueilla juuri niitä jokapäiväisiä valintoja tehtäessä.

Ensimmäiseksi on hyvä kiinnittää huomiota kulutukseen. Ostamalla oikein ja syömällä oikein, voimme saada aikaan merkittäviä muutoksia. Jo ostohetkellä on hyvä ottaa huomioon, millainen on ostamamme tuotteen käyttöikä ja miten se hävitetään, kun sitä ei enää tarvita.

Kun pohditaan, millaisia muutoksia omassa elämässä haluamme tehdä, tulee pohtia, millaisiin seikkoihin omilla päätöksillä toivotaan olevan vaikutusta. Esimerkiksi lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden syömistä vähentämällä voimme sekä hidastaa ilmastonmuutosta että vähentää eläinten pahoinvointia. Valitsemalla luomulihaa voimme taas vähentää eläinten kärsimystä, mutta ilmaston lämpenemiseen tällä valinnalla saattaa olla jopa kiihdyttävä vaikutus.